Tökmagkrémes rozsos kenyér
Hozzávalók 2 kenyérhez:
- 30 dkg fehér búzaliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 5 dkg tökmag
- 1,5 teáskanál só
- 4 dl víz
- 3 evőkanál joghurt
- 2 evőkanál olaj
- 1 csomag instant élesztő
- a kenéshez:
- 8 evőkanál Donum Terrae tökmagkrém
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
- Egy tálba szitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a tökmagot és a sót.
- A közepébe mélyedést csinálunk, ide kerülnek a nedves összetevők: a víz, a joghurt és az olaj, majd beleszórjuk az élesztőt is.
- Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd fóliával és konyharuhával lefedve 50 percig kelni hagyjuk.
- Két részre osztjuk, mindkettőt gömbölyítjük, és újabb 15 percig pihentetjük.
- Lisztezett felületen fél centi vékonyra nyújtjuk az egyik adag tésztát, megkenjük a tökmagkrém felével, megszórjuk sajttal, és a hosszabbik oldalánál feltekerjük. Hosszában elvágjuk egy késsel, óvatosan összecsavarjuk a két félrudat, majd sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába fektetjük.
- A másik adag tésztával is ugyanígy járunk el, majd mindkét kenyeret 30 percig újra kelni hagyjuk.
- A sütő aljába egy vízzel teli fémtálat helyezünk, és légkeveréses sütőben, 230 fokon 15 percig sütjük a kenyereket.
- Kivesszük a fémtálat, csökkentjük a hőfokot 200 fokra, és további 15 percig sütjük őket, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Köszönjük a receptet a Kifőztük magazin csapatának.