Újabb nemzetközi siker!

Minden évben egyre több termék mérettetik meg a Great Taste Awards csillagaiért. Nem véletlen, hiszen a csillaggal-csillagokkal ellátott termékek a fogyasztók egyre nagyobb tömegének hordozzák a kiemelkedő minőségű  termék üzenetét.

Idén a 12.634 nevezett termék közül mindössze 192 érdemelte ki a 3 csillagos minősítést, köztük a Donum Terrae Tökmagolaj! 

A Great Taste Awards a világ legnagyobb és legszigorúbb ételkóstoló versenye, úgy is szokták jellemezni, mint a gasztró világ Oscarja. Az idei évben 12.634 darab terméket kóstolt le az 500 tagú szigorú szakmai zsűri, márciustól július elejéig bezárólag. A kóstolás vakon történik, a zsűrinek nincs információja a gyártóról, márkáról, egy a fontos: az íz! A kóstolt termékről csak egy tényeket tartalmazó rövid leírást kap, esetünkben: Tökmagolaj, enyhén pirított tökmagból. Ennek megfelelően értékelik az  illatot, állagot, zamatot, lecsnegést, harmóniát. Míg az egy vagy két csillagos értékelések esetében vita alapján eldöntik a végső számot, 3 csillag csak teljes egyetértés esetén születhet- nem lehet kérdéses egyik kóstoló bíró számára sem, hogy az adott termék érdemes a legmagasabb elismerésre.

Ezeket a visszajelzéseket kaptuk Tökmagolajunkra:

 

“Tökéletes színű és viszkozitású tökmagolaj, kesernyés íz nélkül, elbűvölő mogyoróssággal. Tiszta, áttetsző, mégis krémes és vajas. Csodálatosan sokoldalú kesernyés-mentessége és krémessége. Igazán kellemes. /A pumpkin seed oil with perfect colour and viscosity, an absence of bitterness and a deligthful biscuitty nuttiness.  Clean, clear, yet creamy and buttery.  Wonderfully versatile in its absence of bitterness and positive creaminess.  Really lovely./”

 

Nagyszerű aroma- a pirított magok annyira csábítóak. A színe egyszerre mély rubin vörös és élénk tökmag zöld. Az olajnak csodálatosan gazdag pirított tökmag karaktere van- amikor egy csipet sóval kóstoltuk, életrekelt a nyelvünkön.Kivételes. /A superb aroma – roasted seeds which are so tempting. The colour is deeply ruby red and yet bright pumpkin seed green. The oil has the most wonderful rich toasted pumpkin seed character – when we tasted this with a touch of salt it came alive on our palates. Exceptional./”

 

“Irizáló szín, pazar pirított tökmag aromával, és hihetetlenül őszinte tiszta ízzel./An iridescent colour, with sumptuous toasted pumpkin seed aromas and clarity of flavour that is so incredibly honest.”

 

“Sötét és érdekes zöld szín. Mély pirított mogyorós aromák. Az intenzív pirított mogyorós-magvas zamatokat a teljes tökmag tiszta íze követi. Igazán figyelemre méltó ilyen mély ízt elérni egy olaj esetében./ Dark green and intriguing colour. Deep roasted nutty aromas./Upfront intense roasted nut and seed flavours followed by a clean complete taste of the whole pumpkin seed.Quite remarkable to achieve such a depth of flavour in an oil./

 

 

 

Tökmagkrémünk is zárkózik felfelé az elismerések létráján: 3 éveben már kiérdemelt egy-egy csillagot, idén végre a 2 csillagosok szintén szűk táborát erősíti. A több, mint 12.600 termék közül mindössze 1207 termék ért fel erre a rangra. Míg az egy csillag is már hatalmas eredménynek számít ebben a mezőnyben, két csillagos termékek már  messze meghaladják a szimplán “finom” kategóriát. Korábbi években kritikaként megkaptuk, amivel itthon is találkozunk: rendkívül sűrű, odaragad a szájpadláshoz, és nem igazán találták a helyét – de valahol mégiscsak érezték a benne rejlő lehetőségeket, hiszen egy csillagot stabilan elhoztunk.

 

Ezalkalommal Tökmagkrémünket így méltatták:

Kedves megjelenés- ragyogó zöld, igazán kellemes állag és mogyorós aroma. Jól elkészített, tartja a formáját a kanálon. Igazán mély íz, enyhe kesernyével és csipetnyi mézességgel, a tök pikánsságával; ragad és azonnal befedi a szájpadlásod! Kellemes magában, de úgy látjuk számos módon fel lehet használni- elképesztően szokatlan és nagyon jól elkészített termék./ A lovely appearance – bright green with a really smooth consistency and nutty aroma. Well made, holding its shape when spooned. A really deep flavour with a bitterness alongside a hint of honey, pungency of pumpkin, sticks and instantly ‘pebbledashes’ the roof of your mouth! Lovely on its own though we could see it used in many different ways – extremely unusual and a very well made product./”

 “Jól átjön a pirított magok íze; a textúrának kell némi idő mire feloldódik a nyelven- elsőre van egy kis zöld “kesernye”, amit mézes édeskésség követ és egy friss, már-már élő jelleg- igazán komplex íz, ugyanakkor megvan benne a tökmag tiszta karaktere. A nyelven tiszta lecsengésű- kerek, egyáltalán nem tömény./A good aroma of roasted seeds; the texture takes a little while to release on the palate – initially there is a green ‘bitter’ note backed up by honeyed sweetness and a fresh, almost sappy quality  – quite complex in its layers of flavour and yet at the same time pure and clear in the character of pumpkin seed. There is a clean finish on the palate – rounded and not at all cloying.”

Megdöbbentő szín és hívogató aroma. A nyelven a tökmag ízjegyek jók, mélyek és hosszan megmaradnak. A textúra kicsit “cseles”, de az íz kárpótol. Tiszta és csábító./ An astonishing colour and most inviting aroma.  On the palate pumpkin notes are good and deep and lingering.  The texture is a tad challenging but the flavour rewarding.  Clean, pure and enticing./”

Boldogok és büszkék vagyunk rá, hogy egy ennyire rangos versenyen ilyen szigorú és prominens zsűritől ilyen dícséretet kaptunk.

 

A Speciality & Fine Food Fairen- amely az egyik legfontosabb szakmai vására a fine food szereplőinek- és a londoni Magyar Nagykövetségen történt látogatásunkról itt olvashatsz tovább.