A dió és a kéksajt jól passzol egymáshoz. Íme két variáció is a kettőjük találkozására.
Variáció 1.
Hozzávalók:
- 600g krémsajt
- 50g puha vaj
- 50g Donum Terrae Diókrém
- 100g kéksajt
- 2ek metélőhagyma apróra vágva
- darabolt dió díszítésnek
- só és bors ízlés szerint
- alma- vagy bagett szeletek a fogyasztáshoz
Elkészítés:
Keverjük össze az első 5 hozzávalót. Szórjuk meg a tetejét a darált dióval, tálalásig tegyük a hűtőbe.
Reggelire vagy vendégvárónak, parti- mártogatósnak ideális.
Variáció 2.
Meleg változat, pirított bacon szalonnával megbolondítva.
Hozzávalók:
- 7 szelet jó minőségű bacon
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 400g krémsajt
- 70g kéksajt
- 50g tejszín
- 40g Donum Terrae Diókrém
- 2ek metélőhagyma apróra vágva
- darabolt dió a tetejére
- só, firssen őölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
Vágjuk apró darabokra a bacont és egy serpenyőben pitítsuk ropogósra. Vegyük ki a bacon chipset a zsírjából, egy szalvétán pihentessük kicsit. A fokhagymát pedig tegyük a bacon zsírjába, és egy percig óvatosan pirítsuk meg- meg ne keseredjen! Kézi mixerrel keverjük össze a krémsajtot, tejszínt és a diókrémet. Adjuk hozzá a bacont, fokhagymát, metélőhagymát és a kéksajtot ( a kéksajtot kézzel morzzsoljuk bele a keverékbe). A tetejére szórjunk darabolt diót.
200 fokos sütőben, kb 10 percig süssük- vagy amíg aranybarna lesz a teteje. Mikor elkészült a maradék metélőhgymával még szórjuk meg.
Keksszel, almával, bagettel fogyasszuk. Szintén kiváló reggelinek, vendégvárónak, parti-mártogatósnak.