Mozart tarte mogyorókrémmel

Ez  a csodás mini torta is Ötvös Zsuzsi kreálmánya, köszönjük neki! 🙂

Ünnepi minipiték a klasszikus Mozart-golyó ízvilágában: roppanós pisztáciás omlós tészta,
pisztáciás marcipán, étcsokoládé-krém és mogyorókrémes habrózsák.

Hozzávalók:

Omlós tészta:

  • 150g liszt
  • 50g őrölt pisztácia
  • 45g porcukor
  • 90g hideg vaj
  • egy csipet só
  • egy kisebb tojás

Marcipán:

– 120g marcipánmassza
– 40g őrölt pisztácia

Étcsokoládé-krém (ganache):Mozart tarte mogyorókrémmel

-200 g étcsokoládé
– 250 g habtejszín
– 1 ek. méz
– 30 g puha vaj
– egy csipet só
– 1 ek. whisky (elhagyható)

Mogyoróhab:
– 140 g tej
– 2 tojássárga
– 2 lap zselatin
– 100 g étcsokoládé
– 90 g Donum Terrae mogyorókrém
– 2 ek. méz
– egy csipet só
– 2 ek. whisky (elhagyható)
– 200 g habtejszín

Ez az anyagmennyiség 6 darab 10 cm átmérőjű formához, vagy 4 db 12 cm átmérőjű
minipite-formához vagy egy nagy kerámia piteformához elegendő.

Elkészítés:

1. Az omlós tésztához a hozzávalókat a tojás kivételével kézzel összemorzsoljuk vagy S-késes
aprítógépben morzsásra dolgozzuk. Hozzágyúrjuk a tojást is – érdemes először csak a felét
hozzágyúrni, majd ha felveszi még a tészta, akkor lehet a többit is. A tésztát fóliába
csomagolva hűtőbe tesszük egy-két órára.

2.  A pisztáciás omlós tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd kibéleljük
vele a piteformá(ka)t. A kibélelt formá(ka)t hűtőbe tesszük jó félórára. A tészta alját villával
megszurkáljuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük: akkor jó, ha a széleken
épphogy kezdene pirulni a tészta. (Minipitéknél 8-10 perc körül van a sütési idő, egy nagy
piténél kb. 15 perc.) Hagyjuk kihűlni a kész tésztakosara(ka)t.

3. A marcipánba belegyúrjuk az őrölt pisztáciát, majd porcukrozott felületen vagy két ív
sütőpapír között vékonyra nyújtjuk. Ha egy nagy pitét készítünk, nagyjából a forma nagyságát
kell tartani a nyújtásnál, ha több minipitét készítünk, akkor megfelelő méretű köröket
szaggatunk a marcipánból. Kibéleljük a marcipánnal az omlós tésztakosara(ka)t.

4. Az étcsokoládés krémhez a habtejszínt forrásig melegítjük, majd ráöntjük az apróra vágott
étcsokoládéhoz, simára keverjük. Hozzákeverjük a mézet, a vajat, a sót és a whiskyt is. A
marcipánrétegre öntjük, majd a félkész tarte-okat hűtőbe tesszük 3-4 órára vagy egy
éjszakára.

5. A mogyoróhabhoz a tejet a tojássárgákkal alacsony lángon, folyamatos keverés mellett
besűrítjük. Az így kapott krémben feloldjuk a hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat,
majd beledobjuk az apóra vágott étcsokoládét, és simára keverjük. Hozzákeverjük a
mogyorókrémet, a mézet, a sót és a whisky-t is. A tejszínt habbá verjük, és két részletben
beleforgatjuk óvatosan a csokis-mogyorós krémbe. Hűtőbe tesszük a habot 3-4 órára vagy egy
éjszakára.

6. A mogyoróhabot csillagcsöves habzsákba töltjük, és habrózsákat nyomunk belőle az étcsokoládés rétegre. Durvára vágott mogyoróval díszíthetjük.