Nyúlpástétom:
- 70 dkg nyúlcomb
- 10 dkg nyúl- vagy csirkemáj
- 10 dkg kenyérszalonna
- fél csokor petrezselyem
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 5 dkg vaj
- 7 dkg liszt
- 5 dkg vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- só, bors
- borsikafű
Káposzta:
- 5 dkg sertészsír
- 2-3 dl száraz fehérbor
- 15 dkg savanyított kerekrépa
- 15 dkg savanyű káposzta
- 0,3 dl tökmagolaj
- 5 dkg hántolt tökmag
- só, bors
Elkészítés:
A nyúlhúst kicsontozzuk, kisebb darabokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, a húsra reszeljük, fűszerezzük. A kenyérszalonnát apró kockákra vágva hozzákeverjük, hideg helyen legalább 2 órán, de még jobb ha egész nap pácoljuk.
A vöröshagymát felkockázzuk, kevés sertészsírban megpároljuk, közben sózzuk. A májat kis kockákra vágjuk és belekeverjük a hagymás zsírba. Néjány percnyi pirítás után levesszük a tűzről és félretesszük.
A vajat felhevítjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, felengedjük tejjel és sűrűre főzzük. A tökmagot felaprítjuk és serpenyőben megpirítjuk. A bepácolt hús ledaráljuk, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjét, a csirkemájat, a tejmártást, beleöntjük a tojásokat és kikeverjük.
Egy sütőformát zsírral kikenünk, beletesszük a pástétomot. előmelegített sütőben gőzfürdőbe állítjuk és megsütjük. A formából kiborítva felszeleteljük, kerékrépás savanyú káposzta alapra szedjük, majd megszórjuk pirított tökmaggal. Reszelt sült sárgarépával és rozmaring ággal díszítjük.
A körethez serpenyőben, kevés zsírban átforgatjuk a savanyú káposztát, hozzáadjuk a kerekrépát, bort öntünk alá, sózzuk, borsozzuk és átpároljuk. Akkor lesz jó, ha egy kicsit ropogós marad a savanyúság. Ekkor felöntjük tejszínnel, átforraljuk végül a tökmagolajat is hozzákeverjük.