Házi nyúlpástétom tökmagolajos répás savanyúkáposztával

Hozzávalók:nyúlpástétom-tokmagolajs-savanyúkápival-e1436798522626

 


Nyúlpástétom:

  • 70 dkg nyúlcomb
  • 10 dkg nyúl- vagy csirkemáj
  • 10 dkg kenyérszalonna
  • fél csokor petrezselyem
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • borsikafű

Káposzta:

  • 5 dkg sertészsír
  • 2-3 dl száraz fehérbor
  • 15 dkg savanyított kerekrépa
  • 15 dkg savanyű káposzta
  • 0,3 dl tökmagolaj
  • 5 dkg hántolt tökmag
  • só, bors

 

Elkészítés:

A nyúlhúst kicsontozzuk, kisebb darabokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, a húsra reszeljük, fűszerezzük. A kenyérszalonnát apró kockákra vágva hozzákeverjük, hideg helyen legalább 2 órán, de még jobb ha egész nap pácoljuk.

A vöröshagymát felkockázzuk, kevés sertészsírban megpároljuk, közben sózzuk. A májat kis kockákra vágjuk és belekeverjük a hagymás zsírba. Néjány percnyi pirítás után levesszük a tűzről és félretesszük.

A vajat felhevítjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, felengedjük tejjel és sűrűre főzzük. A tökmagot felaprítjuk és serpenyőben megpirítjuk. A bepácolt hús ledaráljuk, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjét, a csirkemájat, a tejmártást, beleöntjük a tojásokat és kikeverjük.

Egy sütőformát zsírral kikenünk, beletesszük a pástétomot. előmelegített sütőben gőzfürdőbe állítjuk és megsütjük. A formából kiborítva felszeleteljük, kerékrépás savanyú káposzta alapra szedjük, majd megszórjuk pirított tökmaggal. Reszelt sült sárgarépával és rozmaring ággal díszítjük.

A körethez serpenyőben, kevés zsírban átforgatjuk a savanyú káposztát, hozzáadjuk a kerekrépát, bort öntünk alá, sózzuk, borsozzuk és átpároljuk. Akkor lesz jó, ha egy kicsit ropogós marad a savanyúság. Ekkor felöntjük tejszínnel, átforraljuk végül a tökmagolajat is hozzákeverjük.