Tészta:
- 1 bögre tej
- 1/4 bögre víz
- 4, 25 bögre kenyérliszt
- 1 ek. élesztő
- 1 tk. só
- 1/2 bögre cukor
- 2 tojás
- 8 ek. lágy vaj
Töltelék:
- 4 alma hámozva és apróra vágva
- 2 ek. citromlé
- 1 ek vanília kivonat
- 1/2 bögre barna cukor
- 2 tk. fahéj
- 1/2 bögre mandulaforgács
- szerecsendió
- sárgabarack lekvár
- Donum Terrae mandulakrém
Elkészítés:
Melegítsük langyosra a tejet és a vizet közepes lángon. Egy nagy keverőtálban márjük ki a lisztet és az élesztőt.
Adjuk a lisztes keverékhez a sót, cukrot, tojást és tejet. Keverjük addig amíg a tészta kezd összeállni. Adjunk hozzá egy ek. vajat és keverjük addig, amíg az teljesen eldologztuk benne. A többi vajat is fokozatosan adagoljuk hozzá evőkanalanként. A folyamat végén egy csomómentesre dolgozott, de ragadós állagú tésztát kell hogy kapjunk.
Helyezzük a tésztát egy kivajazott tálba, fedjük le frissentartó fóliával és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
A sütés előtt kb. egy órával vegyük ki a tésztát, majd hagyjuk szobahőmérsékleten állni amíg elkészítjük a tölteléket. Pucoljukn meg és vágjuk kis kockákra az almát, adjuk hozzá a citromlevet, lekvárt, vanílilát, cukrot, fahéjat, szerecsendiót és mandulaszeleteket.
A fonáshoz helyezzük egy lisztezett felületre a tésztát, majd nyújtsunk egy kb. 2 cm vastag, téglalap alakot belőle. A téglalap közepét egy vastagabb csíkban egyenletesen megkenjük mandulakrémmel, majd ráhalmozzuk a tölteléket.
Egy éles késsel vagdaljuk be a téglalap széleit (egészen a töltelékig), kb. 18-20 csíkot készítve mindkét oldalon. Hajtsuk az egyik csíkot a tészta közepe felé, majd ismételjük meg a mozdulatot a másik oldalon lévő csíkkal is, úgy hogy azok középen egy X-et formáljanak. A lépést ismételjük meg az összes csíkkal. A fonott kalács tetjét kenjünk meg tojással.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kalácsot és sütőben kelesztjük amíg bemelegszik. Süssük 40-45 percig, amíga felülete aranybarna nem lesz. A kész süteményt vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd 15 percig hagyjuk hűlni, mielőtt szeleteljük és felszolgáljuk.