Mire használd a magkrémeket? 6. rész: Dipek-mártogatósok-vendégvárók

 

 

Abbahagyhatatlan dipeket- mártogatósokat, vendégvárókat  készíthetsz magrkémekkel,amit vendégeid is imádni fognak!

Mikor vendégek jönnek, kardinális kérdés, hogy mivel fogadjuk őket. Mi az, amivel kivívhatjuk vendégeink csodálatát? Mi az, amivel sörözgetős-borozgatós beszélgetéseket kiegészíthetjük, ami jól párosítható, illetszthető az adott alkalomhoz. Mártogatósok világa sokkal messzebbre mutat a padlizsánkrém-tepertőkrém- kőrözött háromszögön. Persze a klasszikusokat szívesen elővesszük időről- időre, de ha lehet, miért ne próbálnál ki valami újszerűt?  

Számárodra is ismerős lehet a Hummusz, aminek alapja a  szezámkrém vagy  tahini, keleti országok kedvelt mártogatósa. Ennek is számos fajtája létezik, illeszkedve a különböző ízlésekhez.  A Donum Terrae esetében az elsődleges mártogatós a Tökmagkrém. Akárhogy is nézem, a Tökmagkrémes mártogatós –családunkban is!- megunhatatlan. Számtalanszor készítjük vendégvárónak, reggeli mellé, grillezéskor, vagy kerül elő a este, amikor valami harapnivaló után kutatunk a hűtőben.

Mártogatósok nagy előnye, hogy szinte tényleg bármit lehet mártogatni az egészségestől a kevésbé egészséges dolgokig : zöldségeket, gyümölcsöket, pirítóst, ropit, tortillát, chipset, húsokat, tofut, zöldségfasirtot, húsos fasírtot, rántott bármit. Mit hagytam ki?

 

 

Következik a családi kedvenc, a Tökmagkrém receptje, ahogy mi készítjük:

Kiállításokon, fesztiválokon ez az alap kóstoló nálunk, mert kiváló példája annak, hogy egy rendkívül sűrű, tömény tökmag-masszából milyen kiváló vendégvárót lehet készíteni pillanatok alatt. Mi alapvetően tejfölt használunk az elkészítéséhez, de mindenkit bátorítunk, hogy kísérletezzen egyéb tejtermékekkel, mint például joghurt, túró, kefír,  sajtkrém felhasználásával, illetve azok, akik esetleg nem fogyaszthatnak tejterméket, kipróbálhatják ezt a variációt totuból, növényi tejszínből vagy tejfölből. Az arányokkal is szabadon lehet játszani, variáljuk őket bátran, ízlés szerint, mi általában az 1:3 arányt használjuk, 1 rész tökmagkrém, 3 rész tejfől- tehát ha nem akarunk grammokkal bíbelődni, egy kanál is kiváló mértékegység!

Tökmagkrémes mártogatós

Hozzávalók:

50g Donum Terrae Tökmagkrém
150g tejföl
Só ízlés szerint
1 kis gerezd fokhagyma- ha szeretjük. Fokhagymánál arra vigyázunk, hogy idővel erősödik az íze. Ha tehát reggel elkészítjük az eseti vendégvárót, bánjunk nagyon csínján a fokhagymával, mert estére a fokhagyma íze igencsak felerősödhet.

 

 

Kesudiókrémes mártogatós

Hozzávalók:

  • 100g Donum Terrae Kesudiókrém 
  • 80g baracklekvár- akár kajszi, akár őszi
  • 1 kk frissen reszelt gyömbér
  • 1/2 kk aprított fokhagyma
  • 1 ek lime lé
  • 1 ek tamari szósz
  • ízlés szerint egy csipet cayenne bors

Elkészítés: 

A hozzávalókat keverjük jól össze, azonnal tálalhatjuk, vagy tálalásig rakjuk hűtőszekrénybe.

Tisztítsuk meg és vágjuk tetszés szerinti méretűre és formára kedvenc zöldségeinket, merítsük bele ebbe a pikáns krémbe és fogyasszuk jókedvvel 🙂

 

Recept: Robin Robertson, fotó: vegrecipesofindia.com;www.whatsgabycooking.com

 

 

Készítettem egy kisokost, amelyben összefoglaltam a magkrémek felhasználási területeit, receptötletekkel és egészségre gyakorolt jótékony hatásaival. Ha szeretnéd, ide kattintva letöltheted a teljes e-bookot!